Zbilansowana dieta- co to oznacza w praktyce?

Chcąc przejść na dietę mamy do wyboru bardzo wiele różnych wariantów. Niektóre propozycje z pewnością bardziej nas zainteresują, a inne od razu okażą się dla nas nieodpowiednie. Istnieje również cała grupa diet, które nie są uważane za zdrowe, a ich założenia są wręcz ekstremalne. Do takich programów żywieniowych należy chociażby dieta Dukana czy doktor Dąbrowskiej. Zdecydowanie najbardziej intuicyjnym rodzajem żywienia jest po prostu dieta, która jest zbilansowana. Oznacza to, że przechodzimy na taki sposób żywienia, w którym wszystkie spożywane przez nas składniki odżywcze mają swoje odpowiednie proporcje. Coraz częściej mówi się także o tym, że dobrą dietę będziemy w stanie utrzymać przez dłuższy czas. Jest to więc taki sposób żywienia, gdzie jest miejsce na wszystko, co lubimy tylko w odpowiednich ilościach. Oznacza to, że nadmierne restrykcje nigdy nie prowadzą do niczego dobrego.

Jakie składniki pokarmowe muszą znaleźć się w diecie?

Zbilansowana dieta to odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczy oraz białka. Ważne, aby wraz z pożywieniem dostarczyć organizmowi wszelkie niezbędne makro i mikroskładniki oraz witaminy. W dobrze zbilansowanej diecie nie można również zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Aby wiedzieć jaki jest nasze zapotrzebowanie energetyczne każdego dnia, warto na początku takiej diety sobie je samemu obliczyć. Można skorzystać z darmowych kalkulatorów, które znajdziemy w sieci. Wystarczy podać swój wzrost, płeć, wiek oraz aktywność fizyczną. Zawsze warto też udać się do dietetyka po to, aby ten skomponował nam odpowiednią dietę. Wizyta u dietetyka pozwoli nam zwrócić uwagę na te aspekty naszego dotychczasowego żywienia, które są istotne, a do których nie przywiązywaliśmy uwagi. To mogą być nawet konsultacje dietetyczne online, jeśli nie chcemy na razie chodzić na wizyty stacjonarne. Warto wiedzieć, że konsultacje dietetyczne online mogą być dla nas pierwszym krokiem w stronę dobrego żywienia.

Przykładowe produkty, które warto wybierać

W zbilansowanej diecie musi się znaleźć białko, które możemy przyjmować wraz z mięsem, rybami, mlekiem, z różnego rodzaju przetworami mlecznymi, czy też z rozmaitymi roślinami strączkowymi. Warto pamiętać o tym, że białko jest bardzo sycące, a zwiększona jego ilość nie tylko pozytywnie wpływa na rozbudowę naszych mięśni, ale też zmniejsza naszą ochotę na słone i słodkie produkty, które mogą nie być do końca zdrowe. Dzięki odpowiedniej podaży białka można skutecznie zwalczyć głód.

Jeśli chodzi o węglowodany to z pewnością znajdziemy je w różnego rodzaju mąkach, ryżu, makaronach, ziemniakach czy pieczywie. Ostatnią bardzo ważną grupą są tłuszcze i one również są niezbędne w naszej diecie. Znacznie lepszym wyborem są jednak tłuszcze roślinne. Najistotniejsze jest ograniczenie w diecie tłuszczy nasyconych typu trans, które są bardzo niezdrowe.

Umiar i rozsądek w każdej diecie

Zasada 80/20 mówi o tym, że 80% diety powinno być zdrowe, a pozostałe 20% możemy sobie zostawić na przyjemności. Tym samym nigdy nie musimy sobie niczego odmawiać, a nasza dieta nadal może być zdrowa. Najważniejsze to zachować pewien umiar i zdrowy rozsądek we wszystkim co robimy. W przeciwnym razie w bardzo prosty sposób można nabawić się zaburzeń odżywiania. Zbyt niskokaloryczne diety, w których przygotowanie każdego posiłku to godziny spędzone w kuchni raczej nie sprawdzają się w dłuższym dystansie czasowym, a w przypadku diety redukcyjnej mogą potem szybko doprowadzić do efektu jo-jo. Warto już teraz sprawdzić gabinet dietetyka najbliżej swojego miejsca zamieszkania na stronie https://projektzdrowie.info/.